JĘZYK SERWISU pl cz en fr
43-400 Cieszyn, Rynek 18, tel. 33 85 78 720, fax. 33 85 78 721, e-mail: biuro@olza.pl NAPISZ DO NAS

IMPREZA

Smaki Karpat - Czas na brydzę

Koniaków 02.06.2018, godz. 11:00
  • Organizator Centrum Produktu Pasterskiego
  • Miejscowość Koniaków
  • Miejsce Centrum Pasterskie, Koniaków 33 (Szańce)
  • Telefon 602-128-388
  • Strona www www.centrumpasterskie.pl
  • E-mail kolyba@op.pl



Bryndza stanowi niepodważalny dowód na wspólne wołoskie korzenie ludzi zamieszkujących Karpaty. Wołosi wędrowali z owcami przez góry, zasiedlali trudno dostępne tereny, a owce zapewniały im codzienny byt – stąd też i powiedzenie „Kto ma owce ten ma co chce” – bo owce to mleko na sery, wełna na ubrania, mięso na pożywienie i skóry na ogrzanie. Dzisiaj można śmiało powiedzieć „Kto ma owce ten ma bryndzę” i to właśnie ten ser jest świadectwem autentycznego życia pasterskiego w górach.
 
Bryndza, choć w przeszłości kojarzyła się z biedą, dziś wraca do łask i w kuchni jest bardzo wdzięcznym produktem z którego można robić wiele ciekawych kompozycji kulinarnych.
 
Zapraszamy co roku w sobotę po uroczystościach Bożego Ciała na Smaki Karpat – Czas na bryndzę! 
Już dziś zapraszamy na to wydarzenie 2 czerwca 2018 r!
POWRÓT
Aby ułatwić korzystanie z naszej strony internetowej, używamy plików cookies, które zapisywane są na Twoim komputerze. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat plików cookies znajdziesz w Polityce Cookies
ui icons publication PUBLIKACJE ui icons video WIDEO ui icons report RAPORTY